Kopen, huren of shortleasen?

U kunt een paardentrailer goed gebruiken, maar wat is verstandig: Kopen, huren of shortleasen? We begrijpen dat het lastig is om dit te beslissen. Daarom proberen wij u op weg te helpen door de keuzes voor u op een rij te zetten.

Een paardentrailer kopen?

Het kopen van een paardentrailer houdt in dat u een koopprijs betaald voor de paardentrailer. U wordt eigenaar van de paardentrailer, waarbij u direct tijdens aankoop de paardentrailer op uw naam laat overschrijven.

Paardentrailers zijn in allerlei uitvoeringen en prijsklassen te verkrijgen. De prijzen starten meestal rond de 2000 euro voor een tweedehands paardentrailer met wat onderhoudswerk, maar kunnen voor een splinternieuwe paardentrailer oplopen richting de 10.000 euro of zelfs meer.

Bij aankoop van een paardentrailer komen wellicht onvoorziene kosten om de hoek kijken, maar ook regulier onderhoud. Onvoorziene kosten kunnen o.a. zijn: De bodem en/of zijwanden zijn toch plaatselijk verrot – om dit te repareren moet u alles in het geheel vervangen – , de assen zijn niet meer goed, de remmen zijn aan vervanging toe etc.

Bij aankoop van een paardentrailer is het belangrijk, als u de kans op onvoorziene kosten wilt beperken, om een aankoopkeuring te doen via een aanhangwagenspecialist waarbij de paardentrailer op een brug wordt gezet en alles wordt bekeken.

Ter indicatie, een simpele rekensom voor wat voorkomende onderhoudspunten:

  • Banden vanaf 50,00 euro per stuk;
  • Houten wand vervangen vanaf 500,00 euro;
  • Vloer vervangen vanaf 500,00 euro;
  • Nieuw rubber op de vloer vanaf 200,00 euro;
  • Enzovoort.

Daarnaast kunt u de paardentrailer ook nog jaarlijks laten keuren (BOVAG). Dit is niet verplicht, maar geeft u wel de zekerheid dat de paardentrailer door een professioneel aanhangwagen garage goed is nagekeken.

Bij aankoop dient u de paardentrailer verder nog ergens te gaan stallen. Ideaal als dit bij u aan huis kan, maar dit is niet bij iedereen het geval. Paardentrailers worden dan vaak bij een manege of pensionstal geplaatst. Hiervoor betaald u een prijs per maand. De prijs hangt af van de stalhouder, het beste kunt u rekening houden met 25,00 euro per maand.

Wanneer is een paardentrailer aankopen interessant voor u? Belangrijk is een goed onderhouden paardentrailer aanschaffen of u houdt rekening met (groot) onderhoud. Aan het einde van de streep is het vaak goedkoper om toch meer te besteden voor de aanschaf van een paardentrailer. Doorsparen kan een verstandige keuze zijn. Een paardentrailer aanschaffen is dus verstandig als u budget beschikbaar heeft.
Een paardentrailer aanschaffen is verder interessant als u de paardentrailer regelmatig gebruikt, want ook al gebruikt u de paardentrailer niet, onderhoudskosten lopen wel door omdat de paardentrailer altijd onder invloed van de omgeving staat (o.a. vocht). Het is dan ook verstandig de paardentrailer bij niet regelmatig gebruik onder een dak te kunnen zetten.

Een paardentrailer huren?

Zo nu en dan heeft u een paardentrailer nodig én wanneer u op pad gaat wilt u wel met een onderhouden paardentrailer de weg op? Dan is huren interessant voor u.

Door te huren hoeft u zelf geen paardentrailer aan te schaffen (ineens veel geld uitgeven), onderhoud uit te voeren en een plek te vinden waar u de paardentrailer kunt gaan stallen wanneer u de paardentrailer niet gebruikt.

Een paardentrailer shortleasen?

Shortlease valt tussen huren en leasen in. Shortleasen is dan ook te zien als langdurig huren, maar is in verhouding goedkoper. U zit verder niet lang vast aan een contract, wat wel het geval is bij leasen: leasen is gericht op een lange termijn. Leasen loopt in de regel via een tussenpersoon, het proces vooraf duurt langer en vraagt meer van u dan bij shortlease.

Net zoals bij het huren, nemen wij in geval van shortleasen ook het onderhoud op ons. Dit is een voordeel ten opzichte van een eigen paardentrailer aanschaffen, want u heeft zo geen kans op onverwachte kosten door noodzakelijke reparaties.

Shortlease kan interessant zijn als u regelmatig een paardentrailer nodig heeft, maar geen eigen paardentrailer wilt aanschaffen of als u juist in de tussentijd wilt doorsparen voor de paardentrailer die u altijd al wou hebben.

Shortleasen bij ons betekent dat u per volle maand betaald. En een maand van tevoren de huur opzegt indien shortleasen niet meer nodig is. U zit dus niet vast aan langlopende contracten.

Hoe werkt de aanschaf van een shortlease paardentrailer bij ons? Door een e-mail aan ons te sturen waarbij u aangeeft een specifieke paardentrailer te willen shortleasen, gaan wij achterhalen vanaf wanneer de paardentrailer beschikbaar is voor shortlease.

Wenst u akkoord te gaan met shortlease? Na het doorgeven van uw gegevens en het ondertekenen van het hiervoor opgestelde contract, kan de paardentrailer afgehaald worden. U zorgt er verder voor dat de maandelijkse bedragen vóór het begin van elke maand bij ons binnen zijn (bankoverschrijving). Indien u wilt opzeggen doet u dit tijdig (een maand van tevoren), om te voorkomen dat u een extra volle maand moet betalen.

Onder voorbehoud van wijzigingen en (type-)fouten.