Kopen, huren of shortleasen?

Je kunt een paardentrailer goed gebruiken, maar wat is verstandig: Kopen, huren of shortleasen? We begrijpen dat het lastig is om dit te beslissen. Daarom proberen wij je op weg te helpen door de keuzes voor je op een rij te zetten.

Een paardentrailer kopen?

Het kopen van een paardentrailer houdt in dat je een koopprijs betaald voor de paardentrailer. Je wordt eigenaar van de paardentrailer, waarbij je direct tijdens aankoop de paardentrailer op jouw naam laat overschrijven.

Paardentrailers zijn in allerlei uitvoeringen en prijsklassen te verkrijgen. De prijzen starten meestal rond de 2000 euro voor een tweedehands paardentrailer met onderhoudswerk, maar kunnen voor een splinternieuwe paardentrailer oplopen richting de 10.000 euro of zelfs meer.

Bij aankoop van een paardentrailer komen wellicht onvoorziene kosten om de hoek kijken, maar ook regulier onderhoud. Onvoorziene kosten kunnen o.a. zijn:

  • De bodem en/of zijwanden zijn toch plaatselijk verrot (om dit goed te repareren moet je alles in het geheel vervangen)
  • De assen zijn niet meer goed
  • De remmen en bewegende delen zijn aan vervanging toe
  • De banden zijn ouder dan 6 jaren en moeten vervangen worden omdat we weekmakers eruit gaan (grotere kans op een klapband)
  • Et cetera

Bij aankoop van een paardentrailer is het belangrijk, als je de kans op onvoorziene kosten wilt beperken, om een aankoopkeuring te doen via een aanhangwagenspecialist waarbij de paardentrailer op een brug wordt gezet en alles wordt bekeken.

Ter indicatie, een simpele rekensom voor wat veel voorkomende onderhoudspunten:

  • Banden vanaf 50,00 euro per stuk
  • Houten wand vervangen vanaf 500,00 euro
  • Vloer vervangen vanaf 500,00 euro
  • Nieuw rubber op de vloer vanaf 200,00 euro
  • Et cetera

Daarnaast kun je de paardentrailer ook nog jaarlijks laten keuren (BOVAG). Dit is niet verplicht, maar geeft je wel de zekerheid dat de paardentrailer door een professioneel aanhangwagen garage goed is nagekeken.

Bij aankoop dien je de paardentrailer verder nog ergens te gaan stallen. Ideaal als dit bij je aan huis kan, maar dit is niet bij iedereen het geval. Paardentrailers worden dan vaak bij een manege of pensionstal geplaatst. Hiervoor betaal je een prijs per maand. De prijs hangt af van de stalhouder, het beste kun je rekening houden met 25,00 – 50,00 euro per maand.

Wanneer is een paardentrailer aankopen interessant voor jou? Belangrijk is een goed onderhouden paardentrailer aanschaffen of je houdt rekening met (groot) onderhoud/renovatie. Onderaan de streep is het vaak goedkoper om toch meer te besteden voor de aanschaf van een paardentrailer. Doorsparen kan een verstandige keuze zijn. Een paardentrailer aanschaffen is dus verstandig als je budget beschikbaar hebt.
Een paardentrailer aanschaffen is verder interessant als je de paardentrailer regelmatig gebruikt, want ook al gebruik je de paardentrailer niet, onderhoudskosten lopen wel door omdat de paardentrailer altijd onder invloed van de omgeving staat (o.a. vocht). Het is dan ook verstandig de paardentrailer bij niet regelmatig gebruik onder een dak te kunnen zetten.

Een paardentrailer huren?

Zo nu en dan heb je een paardentrailer nodig én wanneer je op pad gaat wil je wel met een onderhouden paardentrailer de weg op? Dan is huren interessant voor jou.

Door te huren hoef je zelf geen paardentrailer aan te schaffen (ineens veel geld uitgeven), onderhoud uit te voeren en een plek te vinden waar je de paardentrailer kunt gaan stallen wanneer je de paardentrailer niet gebruikt.

Een paardentrailer shortleasen?

Shortlease valt tussen huren en leasen in. Shortleasen is dan ook te zien als langdurig huren, maar is in verhouding goedkoper. Je zit verder niet lang vast aan een contract, wat wel het geval is bij leasen: leasen is gericht op een lange termijn. Leasen loopt in de regel via een tussenpersoon, het proces vooraf duurt langer en vraagt meer van je dan bij shortlease.

Net zoals bij het huren, nemen wij in geval van shortleasen ook het onderhoud op ons. Dit is een voordeel ten opzichte van een eigen paardentrailer aanschaffen, want je hebt zo geen kans op onverwachte kosten door noodzakelijke reparaties.

Shortlease kan interessant zijn als je regelmatig een paardentrailer nodig hebt, maar geen eigen paardentrailer wilt aanschaffen of als je juist in de tussentijd wilt doorsparen voor de paardentrailer die je altijd al wou hebben.

Shortleasen bij ons betekent dat je per volle 4-weken betaald. En 4-weken van tevoren de huur opzegt indien shortleasen niet meer nodig is. Je zit dus niet vast aan langlopende contracten.

Hoe werkt de aanschaf van een shortlease paardentrailer bij ons? Door een e-mail aan ons te sturen waarbij je aangeeft een specifieke paardentrailer te willen shortleasen, gaan wij achterhalen vanaf wanneer de paardentrailer beschikbaar is voor shortlease.

Ga je akkoord met shortlease? Na het doorgeven van jouw gegevens en het ondertekenen van het hiervoor opgestelde contract, kan de paardentrailer meegenomen worden. Zorg er verder voor dat de 4-wekelijkse bedragen vóór het begin van elke nieuwe periode bij ons binnen zijn. Indien je wilt opzeggen doe je dit tijdig (een volle 4-weken van tevoren) om te voorkomen dat je een extra volle 4-weken moet betalen.

Klik hier voor meer informatie over ons shortlease aanbod.

Onder voorbehoud van wijzigingen en (type-)fouten.