5 tips voor het achteruitrijden met een paardentrailer

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je kan in een bepaalde situatie niks anders doen dan achteruit rijden met een paardentrailer. Lastig, vooral als je dit niet vaak doet, maar ook als je dit al een tijdje niet meer hebt gedaan. Misschien heb je nog nooit eerder achteruit hoeven rijden met een paardentrailer? Lucky you!

Waarom is achteruit kunnen rijden met een paardentrailer belangrijk?

Achteruitrijden met een paardentrailer is toch wel belangrijk om in basis onder de knie te hebben. Je weet maar nooit wanneer het nodig is. Denk aan een brug die openstaat, maar een defect blijkt te hebben waardoor die niet meer dichtgaat. Gevolg: je moet wel omdraaien. Hierbij dan ook 5 tips om het achteruitrijden iets makkelijker te laten worden!

Tip 1

Zet allereerst je knipperlichten aan: breng de rest van het verkeer op de hoogte. Voordat je daadwerkelijk achteruit gaat rijden, bedenk dan goed waar de paardentrailer naartoe moet gaan draaien. Maak een plannetje voor jezelf! Visualiseer bijvoorbeeld hoe de combinatie achteruit gaat rijden.

Tip 2

Zorg dat je de combinatie op de juiste plek neerzet voordat je achteruit rijdt; Kijk goed of je voldoende ruimte om de combinatie heen hebt.

Tip 3

Wil je dat de paardentrailer naar links gaat? Draai het stuur dan rustig naar rechts. Dit heet ook wel contra-sturen.
Rustig aan! Want een kleine draai aan het stuur heeft al veel effect in het draaien van de paardentrailer en bovenal: het corrigeren van teveel sturen is lastig, terwijl rustig bijsturen veel meer controle over de draai geeft. Begin met rustig tot een kwartslag te draaien wanneer de banden bijna de bocht naderen, wanneer de paardentrailer halverwege indraait draai je het stuur volledig terug.

Tip 4

Kijk goed wat het draaien aan het stuur met de paardentrailer doet. Via de spiegels, door achterom te kijken of indien de situatie het toelaat (wanneer je de paardentrailer niet goed genoeg kan zien) even uitstappen en kijken. Kijk bijvoorbeeld in welke lijn de banden staan: gaat het de goede kant op? Kom je nergens tegenaan? Is de draai toch te scherp: draai het stuur dan terug. Kun je het toch niet meer goed corrigeren? Zet de auto dan een stukje vooruit zodat de paardentrailer weer optimaal staat om weer achteruit te gaan rijden. Zorg er in ieder geval voor dat de paardentrailer niet schaart.

Tip 5

Ga eens op je gemak oefenen met het achteruit rijden. Neem de paardentrailer mee op pad zonder paard en oefenen op rustige plekken. Al helemaal ideaal als je dit op je eigen terrein of weiland zou kunnen oefenen.
Op een gegeven moment weet je precies wanneer je moet sturen en weer terugsturen om de paardentrailer perfect achteruit te rijden.

Toch nog even afkijken? Visualiseren helpt enorm om dit vervelend klusje onder de knie te krijgen! Hieronder dan ook wat instructiefilmpjes over hoe je achteruit kan rijden met een aanhanger.